Ihon laserhoidot

Laserteknologiasta on apua ihon värivirheiden ja pinnan epätasaisuuksien korjaamisessa. Ihon laserhoitoja on tehty Suomessa 80-luvulta lähtien ja nykyinen laitevalikoimamme edustaa markkinoiden parhaimmistoa. Suosituimpia hoitoja viime vuosina ovat olleet fraxel-tyyppiset laserhoidot. Ne edustavat uuttaa teknologiaa, jossa ihoa kuoritaan, mutta säästäväisesti ja/tai asteittain. Tämä mahdollistaa nopean toipumisen ja pitkiltä sairauslomilta vältytään. Käytössä ovat uusimmat fraktionaaliset erbium- ja hiilidioksidilaserit. Näillä voidaan valita asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivat hoitoyhdistelmät ja suunnitella hoito täysin yksilöllisesti. Laserhoidot eivät muuta ihmisen omaa luonnollista ulkonäköä, ainoastaan vievät ajassa vähän taaksepäin. 

KTP-laseria käytetään pääasiassa pintaverisuonten käsittelyyn kasvojen alueella. Laservalo siis hakeutuu valikoivasti vain punaiseen ihomuutokseen ja hävittää sen aiheuttaen mahdollisimman vähän vauriota ympäröivälle kudokselle. Erilaisia laserhoitoja yhdistämällä päästä parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Ensimmäisellä käyntikerralla ihotauteihin ja laserhoitoihin erikoistunut lääkäri tekee koehoidon, jonka tuloksen perusteella varsinainen hoito suunnitellaan.

Rypyt, juonteet ja ikääntymismuutokset

Laserhoidoilla saadaan hyviä tuloksia esimerkiksi suun ympärys ja ylähuulen pystyrypyille. Aika jättää jälkensä ihoon hienojen pintaryppyjen ja erilaisten epävärisyyksien muodossa. Kuorimalla ihoa pistemäisesti fraxel-tyypisellä laserilla, saadaan esiin uusi tasaisempi ja kuultava iho.

Pigmenttihäiriöt ja aurinkovauriot

Erilaisilla laserlaitteilla voidaan hoitaa pigmenttimuutoksia, kuten maksaläiskät, pisamat, kesakot ja auringon aiheuttama liikapigmentaatio. Taipumusta tiettyihin pigmenttihäiriöihin ei voi poistaa, mutta itse läiskästä on usein mahdollista päästä eroon.

Punaiset ihomuutokset ja couperosa

Kasvojen punoitusta, laajentuneita pintasuonia poskill ja nenällä sekä couperosaa voidaan hoitaa KTP-laserilla. Lisäksi KTP-laserin avulla voidaan hoitaa myös muita ihon pinnallisia verisuonimuutoksia kuten hämähäkkiluomia ,tuliluomia, hemangioomia ja ruusufinnin aiheuttamaa punaisuutta.

Arvet ja aknearvet

Tapaturmien, leikkauksien tai aknen aiheuttamia arpia voidaan menestyksellisesti hoitaa Ultra Pulse CO2 -laserilla. Laserilla hoidettavan arpialueen iho tasoittuu ja värimuutos vähenee. Koholla olevat arvet madaltuvat ja kuopalla olevia arpia voidaan kohottaa. Tarvittaessa hoidossa voidaan käyttää useita eri laserlaitteita, mikäli arpialueella on myös pigmenttimuutoksia tai verisuonien aiheuttamaa punaisuutta.

Luomet

Häiritsevien iholuomien poisto laserilla on suosittu hoitomuoto. Toimenpide on nopea ja vaivaton eikä ompeleita tarvita lainkaan. Hoidettu kohta paranee parissa viikossa ja varsinkaan kasvojen iholle ei yleensä jää juuri minkäänlaista havaittavaa jälkeä. Erityisen hyvin laserpoistoon soveltuvat koholla olevat luomet, joissa ei ole pigmenttiä.

Ihomuutokset

Lasermenetelmällä voidaan poistaa erilaisista häiritseviä ihomuutoksia, näppyjä, syyliä ja känsiä. Ihokohta puudutetaan paikallisesti. Laservalo suunnataan ihomuutokseen, joka käsittelyn aikana haihtuu kirjaimellisesti savuna ilmaan. Jäljelle jää avoin ihokohta, joka peitetään ihon värisellä ohuella kuitukangasteipillä muutaman päivän ajaksi. 

Tom Schröderin kuva- ja videogalleria

Ihon laserhoitojen kuvia ennen hoitoa ja hoidon jälkeen

Alla olevassa videossa kerron minkälaisia iho-ongelmia eri laserlaitteilla voidaan hoitaa.

Laserlaitteissa on eroja

Käytän hoidoissa esimerkiksi seuraavia laitteita

Hiilidioksidilaser CO2

UltraPulse -laser soveltuu laajasti ihon ikääntymismuutosten ja arpien hoitoon. Ultra Pulse -laser on erityisen hellävarainen hoidettavalle iholle, koska sen pulssi on erittäin lyhyt eikä iho ehdi lämmetä laserin vaikutuksesta. Näin minimoidaan ympäröivän kudoksen haitalliset vaikutukset (kuumeneminen/palovamma). Monet muut markkinoilla olevat hiilidioksidilaserit lämmittävät ihoa merkittävästi. 

Ultra Pulse -laseria voidaan käyttää ihon hiontaan. Fraksel-ominaisuuden vuoksi laser tekee satoja pistemäisiä pieniä "reikiä", joiden ympärille jää tervettä ihoa. Tämä luo edellytykset nopealle ja hyvälle paranemiselle. Kirurgisissa toimenpiteissä Ultra Pulse -laseria voidaan käyttää veitsen sijaan, jolloin se leikkaa kudosta verettömästi, siististi ja ilman haitallista karstan muodostumista leikkaushaavan reunoille.

KTP-laser

KTP-laserin valon aallonpituus on 532 nm ja sen ominaisuus on, että se voimakkaasti imeytyy hemoglobiiniin lämmittäen sen hetkellisesti ja tuhoten ei toivotun verisuonen. Laservalo siis hakeutuu valikoivasti vain punaiseen ihomuutokseen ja hävittää sen aiheuttaen mahdollisimman vähän vauriota ympäröivälle kudokselle. 

KTP-laseria käytetään pääasiassa pintaverisuonten käsittelyyn kasvojen alueella. KTP-laserilla voidaan poistaa couperosan, arpien, aknearpien, ruusufinnin ja erilaisten näppyjen ja ihovaurioiden aiheuttamaa punaisuutta. KTP-laserilla useimmat verisuoniperäiset syntymämerkit saa häivytettyä lähes kokonaan, jotkut on mahdollista saada kokonaan pois.

Erbium-laseri

Erbium-laserilla voidaan ihoa kuoria vastaavalla tavalla kuin hiilidioksidilaserilla. Erbiumilla on myös fraksel-ominaisuus, jonka vuoksi laser tekee pistemäisiä "reikiä", joiden ympärille jää tervettä ihoa. Erbiumin vaikutus on kuitenkin huomattavasti pinnallisempi kuin hiilidioksidilaserin. Tämän ansiosta paraneminen on huomattavasti nopeampaa ja iho toipuu yleensä 3-5 päivässä. 

On kuitenkin tosiasia, että Erbium-laserin tulokset ovat selkeästi vaatimattomat kuin hiilidioksidilaserin. Erbium sopii erityisen hyvin lievien ihomuutosten hoitoon ja esimerkiksi pinnallisten pigmentaatioiden poistoon.